Betekenis:
-Visuele betekenis:
De persoon krijgt een wachtende houding door bijvoorbeeld met zijn hoofd voorovergebogen te zitten.
-Objecten betekenis:
Een wachtend persoon.
-Symbolische betekenis:
Wanneer je naar een wachtend persoon kijkt zou je dat kunnen associëren met onmacht, verveling en onrust.
Vorm:
De kinderen hebben voornamelijk gelet op hoe je kunt zien dat iemand aan het wachten is. Hoe is je houding wanneer je ergens op wacht? Kun je ook wachten in verschillende posities en emoties? Waaraan kun je iemand herkennen wanneer hij/zij wacht?
Materiaal:
Klei
Voorbeelden van wachtende mensen
Papier voor schetsen
Gereedschap om te kleien
Water om de klei soepel te houden
Plankje om op te kleien
Introductie:
Ik introduceer de les door de kinderen te vragen of ze in een wachtende positie willen gaan staan of zitten. Dan vraag ik aan een kind of hij/zij de positie vast wil houden. Aan de rest van de kinderen vraag ik wat hun opvalt als je naar zijn/haar houding kijkt. Hoe kun je zien dat hij/zij wacht? Is hij een geduldige wachter of heeft hij haast? Dan vraag ik ook aan de kinderen of ze een van de bovenstaande mannen willen naschetsen. Dit gedeelte hoeft niet zo lang te duren want ze hoeven hierbij alleen op de omlijning van het lichaam te letten.
Informatie:
Nadat de kinderen de schetsen hebben gemaakt vraag ik aan een aantal kinderen om hun schetsen te laten zien voordat we gaan kleien. Daarbij stel ik de vraag waarom ze vinden dat hun getekend mannetje een wachtend persoon is, en hoe je dat ziet. Ik probeer aan te sluiten op hun antwoorden door uit te leggen dat het komt doordat zij voorover gebogen zit, haar hoofd ondersteund met haar hand en een verveelde gezichtsuitdrukking heeft. Ter extra informatie vraag ik aan de kinderen of ze in een tegenovergestelde positie willen gaan staan om het verschil duidelijk te maken. Bijvoorbeeld door enthousiasme uit te beelden.
Instructie:
Voordat de kinderen gaan beginnen met kleien doe ik eerst
een demonstratie van hoe je het beste vanuit één brok klei vormen kan gaan
maken. Dan ligt ik ook even toe wat je met de verschillende gereedschappen kunt
doen. Daarna mogen de kinderen zelf aan het werk terwijl ik rondjes loop om
te helpen waar nodig is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten