vrijdag 30 oktober 2015

Ingezongen Nima naja

De eerste link is het nummer Nima naja gezongen op de normale snelheid.
https://soundcloud.com/emma-eissens/nima-naja?in=emma-eissens/sets/nima-naja

Bij de tweede link heb ik gebruik gemaakt van een opgebouwde snelheid dat ook heel leuk is om met de kinderen te proberen.
https://soundcloud.com/emma-eissens/sets/nima-naja/s-xMyf4

Lesvoorbereiding klei opdracht

Doel: de kinderen hebben aan het eind van de les een klei-mannetje gemaakt in een wachtende positie.

Betekenis:
-Visuele betekenis:
De persoon krijgt een wachtende houding door bijvoorbeeld met zijn hoofd voorovergebogen te zitten.
-Objecten betekenis:
Een wachtend persoon.
-Symbolische betekenis:
Wanneer je naar een wachtend persoon kijkt zou je dat kunnen associëren met onmacht, verveling en onrust.

Vorm:
De kinderen hebben voornamelijk gelet op hoe je kunt zien dat iemand aan het wachten is. Hoe is je houding wanneer je ergens op wacht? Kun je ook wachten in verschillende posities en emoties? Waaraan kun je iemand herkennen wanneer hij/zij wacht?

Materiaal:
Klei
Voorbeelden van wachtende mensen
Papier voor schetsen
Gereedschap om te kleien
Water om de klei soepel te houden
Plankje om op te kleien

Introductie:
Ik introduceer de les door de kinderen te vragen of ze in een wachtende positie willen gaan staan of zitten. Dan vraag ik aan een kind of hij/zij de positie vast wil houden. Aan de rest van de kinderen vraag ik wat hun opvalt als je naar zijn/haar houding kijkt. Hoe kun je zien dat hij/zij wacht? Is hij een geduldige wachter of heeft hij haast? Dan vraag ik ook aan de kinderen of ze een van de bovenstaande mannen willen naschetsen. Dit gedeelte hoeft niet zo lang te duren want ze hoeven hierbij alleen op de omlijning van het lichaam te letten.

Informatie:
Nadat de kinderen de schetsen hebben gemaakt vraag ik aan een aantal kinderen om hun schetsen te laten zien voordat we gaan kleien. Daarbij stel ik de vraag waarom ze vinden dat hun getekend mannetje een wachtend persoon is, en hoe je dat ziet. Ik probeer aan te sluiten op hun antwoorden door uit te leggen dat het komt doordat zij voorover gebogen zit, haar hoofd ondersteund met haar hand en een verveelde gezichtsuitdrukking heeft. Ter extra informatie vraag ik aan de kinderen of ze in een tegenovergestelde positie willen gaan staan om het verschil duidelijk te maken. Bijvoorbeeld door enthousiasme uit te beelden.

Instructie:
Voordat de kinderen gaan beginnen met kleien doe ik eerst een demonstratie van hoe je het beste vanuit één brok klei vormen kan gaan maken. Dan ligt ik ook even toe wat je met de verschillende gereedschappen kunt doen. Daarna mogen de kinderen zelf aan het werk terwijl ik rondjes loop om te helpen waar nodig is.

donderdag 29 oktober 2015

Lied aanleren OMOKVAR


Nima naja

Wanneer je een lied wilt aanleren aan kinderen kun je dit het best doen met het OMOKVAR- model. De letters staan voor: Ontwerp, Muzikale opening, Kern, Verwerking, Afsluiting en Reflectie.

Ontwerp:

Lied: Nima naja
Doel: De kinderen kunnen aan het eind van de les het lied Nima naja op goede toonhoogte zelfstandig zingen.
Beginsituatie: De kinderen kennen het lied Nima naja nog niet. Dit is dus de eerste keer dat ze dit nummer horen en gaan zingen.
Wat kennen, kunnen en willen de kinderen: Het lied Nima naja is een nummer voor groep 7/8. Dit is waarschijnlijk omdat het in een vreemde taal wordt gezongen, namelijk Russisch en dit maakt het zingen lastiger. Wel is het daarom een leuke uitdaging waardoor er interesse en plezier in de kinderen wordt uitgelokt. Het lied is daarentegen op een goede toonhoogte voor een kind uit groep 7/8 dus ze zouden het moeten kunnen zingen. Dit komt omdat de toonhoogte niet zo hoog ligt en een ouder kind kan minder hoge noten halen dan een jong kind.
Materialen: Bladmuziek of Digibord voor de tekst en karaoke versie van Nima naja.

Ruimte: Het klaslokaal

Aanleermethode: De weggeefmethode, we luisteren iedere keer naar het geheel om het onder de knie te krijgen.

Muzikale opening:

Ter opening van de les gaan we een aantal stemoefeningen doen.

-Ga staan met je benen uitelkaar, schouders laag en je hoofd omhoog,

-Dan neurie ik een stukje voor wat de kinderen vervolgens nadoen,
-Daarna neuriën we een aantal verschillend toonhoogtes: van zo hoog mogelijk naar zo laag mogelijk.
-Ter afsluiting doen we een aantal tongbrekers voor goede articulatie: de kat krabt de krullen van de trap en zeven zwarte zwanen zwommen in de Zuiderzee. Dit kan eventueel ook gezongen worden.
Kern:

De kern van de les wordt het beantwoorden van en aantal luistervragen:

-Welke instrumenten worden in dit nummer gebruikt?

-Welke taal is het?

-klap mee met het ritme van het nummer.

-Wat voor emotie had de muzikant toen hij dit lied maakte?
-Welke woorden uit het lied kun je herhalen?

Nadat we erachter zijn gekomen dat het Russisch is, vraag ik aan de kinderen wie mij iets kan vertellen over Rusland. Is het een rijk of arm land, wonen er veel mensen, welke taal spreken ze, waar ligt het etc. Dan ga ik de tekst vertalen. Het zou betekenen: er zijn geen eieren, geen sigaretten, er is geen brood en geen melk. Dan vertel ik dat Rusland vroeger een erg arm land was en dat eten schaars was. Hoewel Rusland nog steeds een veel minder modern land dan Nederland is en veel mensen er van het land leven, is het niet zo erg als vroeger. Waarschijnlijk is dit nummer dan ook geschreven in de tijd dat Rusland het niet zo goed had. (Eventueel zou ik nog kunnen vertellen hoe het nu met Rusland gaat maar dat hangt erg van de tijd af).
 Daarna luister ik samen met de kinderen twee keer naar het hele liedje en zing de tweede keer zelf mee. Dan mogen de kinderen de derde keer meezingen en dan zingen we het lied een aantal keer achter elkaar. Tijdens het zingen klappen de kinderen ook mee op het ritme. Nadat de kinderen het lied ongeveer zes keer hebben gehoord en volledig kunnen meezingen gaan we verder met de verwerking.
Verwerking:
Daarna gaan we het lied zingen zonder de karaoke versie en gaan we steeds sneller zingen. Dat doe ik eerst een keer voor. Door mee te klappen op je knieën kun je de snelheid aangeven. Dus bij Ni-ma-na-ja zingen we in een erg laag tempo en bij ni-ma-pa-pa-ro-sjka gaan we al een stuk sneller. Op het laatst, bij ni-ma-mo-lo-kai zingen we dus in het hoogste tempo.
Afsluiting:
Tijdens de afsluiting zing ik het lied nog twee keer achter elkaar met de kinderen en mogen ze ook lekker meebewegen op de muziek.
Reflectie:
Nadat iedereen weer op zijn plek zit vraag ik aan de kinderen wat ze geleerd hebben deze les. Daarna vraag ik wat ze vonden dat er goed ging en wat nog beter kan.

zaterdag 17 oktober 2015

Klei opdracht

 Betekenis:
Ik heb eerst afbeeldingen opgezocht van wachtende mensen. Ik had al een aantal plaatjes uitgekozen toen ik opeens dacht aan een toneelstuk dat ‘Wachten op Godot’ heet. Het is een toneelstuk uit 1953 uit een tijdperk dat in de kunst nu ‘absurd’ wordt genoemd. Het was een tijd waarin kunstenaars zich afvroegen wat kunst nou kunst maakte. Als ik een gele lijn op een wit doek schilderde was dat dan kunst? ‘Wachten op Godot’ gaat over 2 mannen die ongeveer een uur lang aan het wachten zijn op een persoon die Godot heet. Maar uiteindelijk komt Godot helemaal niet. De kunstenaar wilde hiermee duidelijk maken dat kunst niet altijd over iets hoefde te gaan.
Ik heb over dit toneelstuk gelezen vorig jaar op school. Ik vond het toen al een erg gek idee en was het niet eens met de kunstenaar. Ik vind dat kunst altijd een betekenis moet hebben en als je als kunstenaar niet een reden hebt waarom je iets hebt gemaakt, dan is het voor mij geen kunst. Omdat ik het idee niet uit mijn hoofd kreeg besloot ik om een van de twee mannen te boetseren die in het toneelstuk voorkwamen.
Vorm:
Ik ervoor gekozen om mijn kleimannetje te laten zitten om het ‘wachteffect’ te versterken. Ook heb ik de armen op zijn schoot geplaatst om hem een beetje een geduldig effect te geven. De hoed en stropdas zijn er om duidelijk te maken wie het is en uit welke tijd hij komt. Ik vond het ook een goed idee om de hoed en stropdas van witte in plaats van rode klei te maken zodat het goed opviel.
Materie:
Houtskool (voor de schetsen)
Rode en witte klei
Plankje
Water
Papier
Materiaal voor het gladstrijken en uitsnijden van de klei
Stof met gaatjes erin voor de stropdas

Beschouwing:
Het toneelstuk ‘Wachten op Godot’ heeft mij geïnspireerd om dit te maken. Ik heb deze foto gebruikt:  
Werkwijze:
Ik heb toen ik klein was wel erg veel gekleid maar sinds ik 6 was eigenlijk niet meer. Dus ik vond het een erge leuke uitdaging om het weer eens te proberen. Ik had vooral veel moeite met het boetseren van de benen. Die hadden steeds de neiging om af te breken dus ik moest steeds meer klei eraan plakken om ze te verstevigen. Ik had eerst de benen over elkaar gedaan, maar om ze gewoon naast elkaar neer te zetten was veel steviger. Dus heb ik toch voor het tweede gekozen. Achteraf gezien was het misschien makkelijker geweest om hem uit één geheel te maken.
Onderzoek:
Ik ben begonnen met het lichaam en hoofd uit één stuk te maken. Daarna heb ik de armen en benen apart eraan geplakt. Ik heb voor de stropdas gaas gebruikt om duidelijk te maken dat het niet een onderdeel van zijn lijf was. Ik heb tijdens het vormen van het lichaam tussendoor steeds alles gladgestreken zodat het in een keer goed zat en ik dat niet achteraf nog hoefde te doen.

Wat vind je geslaagd?
Waar ik zelf erg trots op ben zijn zijn hoed en stropdas. Ik vind ze erg goed gelukt en vind dat het helemaal past bij de man uit 'Wachten op Godot'.

Wat kon beter?
Beter kon dat het misschien beter was geweest om hem uit één geheel te maken en niet armen en benen apart erop plakken. Dan was hij wat steviger geweest.
 



 
 

vrijdag 16 oktober 2015

Grafisch partituur
























Hier is hij dan: mijn grafische partituur.
Wat de notaties betekenen? Dat zal ik even uitleggen:

-Lippen: Neuriën van hoog naar laag of van laag naar hoog.
-Voeten: Stampen met je voeten.
               _  Is een tel wachten na stamp
               .   Is niet wachten na stamp
-Handen: o is zachte klap
                O is harde klap

De eerste stukjes zijn er om uit te leggen wat de notaties betekenen en om een beetje in te komen in de ritmes.
Het tweede stuk waar alles gemengd is, is wat lastiger voor de kinderen omdat je dan gemakkelijker in de war kunt raken door de hoeveelheid in verschillende notaties. Wel denk ik dat het een leuke uitdaging is om met de kinderen aan te gaan.

KVB-Model:

Klank:
  • Toonhoogte: Ik heb gebruik gemaakt van verschillende toonhoogtes bij het neuriën. Je kunt het verschil in hoogtes in de partituur herkennen doordat de getekende lijn ook verschilt in hoogtes.
  • Toonduur: Ik heb toonduur verwerkt bij het stampen, bij de _ zitten er twee seconden en bij de . zit ongeveer een halve seconde.
  • Toonsterkte: Ik heb van toonsterkte gebruik gemaakt bij het klappen. Omdat er momenten zijn waar de o (zachte klap) wordt gebruikt maar ook momenten waar de O (harde klap) wordt gebruikt.
  • Klankkleur: In mijn grafische partituur zit ook klankkleur omdat elk symbool aan een ander geluid gebonden zit.
Vorm:

  • Herhaling: Er zit veel herhaling in mijn partituur; bij het neuriën zijn er de tonen die steeds achterelkaar worden herhaald, namelijk: hoog, laag, hoog, laag, hoog, laag etc. Bij het stampen wordt de lange of korte wachttijd tussen het stampen steeds herhaald en bij het klappen komen de zachte of harde klap steeds terug.
  • Contrast: Contrast is in deze partituur verwerkt door het afwisselende gebruik van handen, voeten en stem.
  • Variatie: Ook is deze partituur zeer variërend als je kijkt naar gecombineerde stukje. Daar staan alle symbolen door elkaar. Handen, voeten en stem worden achtereenvolgens gebruikt. 
Betekenis:
  • Wat een muziekstukje voor jou betekend is zeer persoonlijk. Iedereen voelt zich of denkt anders bij het luisteren of maken van muziek. Zelf denk ik dat de betekenis voor een grafisch partituur vooral om samenspel en motorische ontwikkeling gaat. Ook is het een voorloper van noten lezen wat muziek maken met kinderen makkelijker maakt. 



donderdag 15 oktober 2015

Avril 14th (Bij luisteropdracht)

Luisteropracht ontwerpen


Avril 14th- Aphex Twin

 
1.       Betekenis: Het is een vrij rustig nummer met kalme en dromerige aspecten. Maar tegelijkertijd is het ook erg vrolijk. Ik denk dat de Aphex Twin leuke en vrolijke herinneringen bij je wilde opbrengen met dit nummer.

Vorm: Klassiek, alleen piano gebruik.
Klankaspecten: Het nummer maakt gebruik van redelijk verschillende toonhoogtes. Het is ook erg duidelijke verschil tussen refrein en couplet waardoor het luisteren makkelijker wordt voor mensen (en kinderen) die niet veel kennis hebben over muziek.
2.       Hoe luisteren de kinderen?
           Ik denk dat kinderen het ook een kalm maar toch vrolijk nummer vinden. Natuurlijk zal het            niet gek zijn als kinderen het geen mooie muziek vinden omdat het klassiek is. Dat wordt toch redelijk snel saai gevonden.

3.       Opdrachten bij het luisteren naar Avril 14th:
-Motorisch: Beweeg mee in het ritme van het nummer: Let erop of je snel of langzaam beweegt; sierlijk of grof etc.
-Creatief: Maak een tekening bij het nummer: Let op wat voor gevoel het nummer bij je opbrengt. Maak aan de hand daarvan een tekening en let vooral op kleurgebruik. Het mag abstract zijn.
-Creatief: Schrijf op welke herinneringen er bij je op komen als je hiernaar luistert. Zijn het bestaande herinneringen of bedacht je zelf een situatie of plek in je hoofd?
-Analytisch: Welk instrument wordt hier gebruikt?
-Musicerend: Waar denk je dat de componist aan dacht bij het maken van dit nummer? Was hij blij of verdrietig?
-Analytisch: Neurie de melodie na en let op de verschillende toonhoogtes. Let hierbij op dat de kinderen het lied op zijn minst 4 keer hebben gehoord, anders is het neuriën niet mogelijk.

4.       Wat doen de kinderen?
Ik denk dat de kinderen vooral creatief en motorisch luisteren. Ik denk dat er bij sommige herinneringen naar boven komen, blij of verdrietig. Daarbij denk ik dat sommigen ook mee gaan tikken of bewegen.

5.       Didactische werkvorm:
Samenwerkingsvormen en coöperatief leren:

6.       Gebruik maken van Coöperatief leren:
Bij de musicerende opdracht kunnen de kinderen samenwerken in tweetallen om op te schrijven waar de schrijver aan dacht tijdens het maken van het lied.

7.       Introductie:
Jij noemt een kleur zoals bijvoorbeeld geel, dan schrijven de kinderen op of ze die kleur eerder een vrolijke of verdrietige kleur vinden. Benadruk wel dat er geen goed of fout antwoord is, alles is goed. Herhaal dit dan met een aantal kleuren. Neem na afloop met de kinderen door welke emotie ze hebben opgeschreven bij welke kleur. Dit is een goede opdracht ter voorbereiding van de tekening maken aan de hand van de muziek.

8.       Nabespreken:
Nabespreken doe je door te vragen of de kinderen iets willen vertellen over hun tekening, waarom ze voor welke kleur hebben gekozen.
9. Laat een willekeurig iemand de opdracht doen.
Ik heb mijn 18-jarige broer de opdracht laten doen.
            -Motorisch: Hij begon zich rustig en sloom te bewegen, met veel gebruik van zijn armen.
            -Creatief: Hij heeft een abstracte tekening gemaakt van vooral donkerblauw en groen.
           -Creatief: Hij dacht aan een meer.
           -Analytisch: Hij merkte meteen op dat het een piano was.
             -Musicerend: Hij dacht dat de componist verdrietig was omdat hij het niet vrolijk vind klinken. Hij denkt dat de muzikant zichzelf mogelijk probeerde op te vrolijken door dit nummer te maken.
              -Analytisch: Ik heb hem na twee keer te laten horen gevraagd of hij het kon na neuriën maar dat lukte hem niet. Dus als een 18-jarige het niet lukt na twee keer moet een 10-jarige hem wel een aantal keer horen voordat hij hem kan neuriën.
 
Onze enige bevinding is dus dat je er bij de laatste vraag erop moet letten dat de kinderen het lied op zijn minst 4 of meer keer hebben gehoord.   
10. (Zie punt 3 de laatste vraag, daar heb ik onze bevindingen toegevoegd)
 
 
 
 

maandag 12 oktober 2015

Loch Ness monster

Betekenis:
In 2011 ben ik naar Schotland op vakantie geweest en we zijn daar ook naar Loch Ness geweest. Ondanks dat ik het monster niet heb gezien, ben ik wel in een museum over het Loch Ness monster geweest. Daar vertelden ze van alles over het monster en de mythe. Ik vond het daarom best leuk om op internet te zoeken naar afbeeldingen van het monster en hem uiteindelijk te schilderen met ecoline en inkt.
Vorm:
Ik heb gebruik gemaakt van de inkt voor de omlijningen van het monster zodat je goed kunt zien hoe het monster zich vormt. Met een sponsje heb ik de huid kleur gegeven, ik heb een donker groene kleur gebruikt om hem er wat enger uit te laten zien, donkere kleuren kunnen heel goed dat effect geven. Ik wilde tussen de tanden wat bloed tekenen zodat hij er nog enger uitziet, als een echt monster.  Ook heb ik de tekst ‘Groeten uit Loch Ness’ zwart gekleurd voor het mysterieuze effect.
Materie:
Potlood
Ecoline
Inkt
Papier
Kwast
Water
Vulpen om in de inkt te dopen
kwasten
Beschouwing:

Deze afbeelding heb ik geprobeerd na te maken. Natuurlijk heb ik hem niet precies overgetrokken, maar ik heb ook mijn eigen fantasie gebruikt.

 Werkwijze:
Omdat werken met inkt en ecoline nieuw was voor mij, heb ik voordat ik de echte ansichtkaart ging maken eerst geoefend met de vulpen en de inkt. Dit vond ik erg lastig omdat je de ene keer heel veel inkt op je pen hebt en dan weer te weinig. Het was dus lastig voor mij om in te schatten hoeveel inkt ik nodig had. Ook vond ik het lastig om te tekenen met de vulpen omdat het niet erg wendbaar was, er komt alleen inkt uit als je hem recht houd, dus je kunt niet goed roteren. Ook de werking met sponsjes en ecoline was nieuw voor mij. Dat maakte het extra moeilijk maar ik vond het tegelijkertijd ook een leuke uitdaging.

Onderzoek:
Ik ben begonnen met het monster vorm te geven door met de zwarte inkt de omlijningen te maken. Daarna heb ik hem ingevuld met een sponsje en dezelfde inkt. Dit is waar ik erachter kwam dat mijn ‘zwarte inkt’ eigenlijk groen was. Gelukkig vond ik dit niet erg, de groene inkt leek me achteraf leuker dan de zwarte. Toen ik klaar was met de huid en tanden, ben ik met de achtergrond begonnen. Hier heb ik groene en blauwe ecoline voor gebruikt. Dit gaf een extra griezelig effect omdat de kleuren in elkaar overliepen en het een ‘druipeffect’ kreeg. Daarna heb ik rode inkt tussen de tanden geverfd zodat het leek alsof het monster net een gevecht met een mogelijke prooi heeft gehad. Als laatst heb ik de tekst ‘Groeten uit Loch Ness’ zwart geverfd zodat het paste bij de rest van de ansichtkaart.

Wat vind je geslaagd?
Ik ben er bij om dat ik erin ben geslaagd om hem er nog een beetje eng uit te laten zien. Dat komt voornamelijk door de tanden en de stand van zijn ogen.

Wat kon beter?
Achteraf had ik beter iets meer kunnen oefenen met de ecoline en de pen voordat ik meteen begon met het eindwerk. Dan had ik de techniek iets beter door gehad en had ik een nog mooier resultaat gehad.